Kawasaki Z1000 Forum banner

1 - 20 of 21 Posts

·
Registered
Joined
·
109 Posts
Discussion Starter #1
I was winterizing the z today has 2600 miles on it. First service was done at the dealer at 600 miles. My bike now has 2600 on i change the oil every 2000 on bikes. I started it first thing this morning everything was fine went up to the gas station put stabil in the tank come home let it run a min. shut it off change the oil and filter fill the oil up put 3.9 quarts.started and the oil light is flashing shut it off checked oil level was good. started back up light still flashing and i can hear a knock. wtf! only thing i can think of is the oil pump maybe took a nap.
 

·
Registered
Joined
·
109 Posts
Discussion Starter #2
guess i'll answer my own question got word off another board. Never seen this before but i had to burp the motor? Started the motor loosen the oil filter let about a teaspoon of oil out tighten filter shut the bike off then was able to top oil off. problem fixed Lights out and no knocking. :D
 

·
Registered
Joined
·
875 Posts
i pour oil in ty filter before putting it on the bike. 2 oil changes no problems. there is a thread on here about it. i posted there also. sometimes you have to wait a little while for an answer because we're all ridin'. ha!ha! :eek::eek::eek:
 

·
Registered
Joined
·
155 Posts
I did my first change at 500 miles and didn't have a problem with the light flashing. Not sure if I did anything "different" or what.

Rob
 

·
Registered
Joined
·
155 Posts
I didn't prefill my filter; I don't on any filter that has to be mounted horizontally because it makes a mess. Maybe I was lucky. I'll find out again in 939 miles when I do the 1500 mile oil change to switchover to synthetic.

Rob
 

·
Registered
Joined
·
61 Posts
fyi, my light came on so i cranked it and loosened up the filter until it "burped" then tightened it back up and it resolved the issue. this is my 3rd or 4th oil change but the first time ive had to do this.
 

·
Registered
Joined
·
979 Posts
that's some good info about the oil change and putting some oil in the filter. I guess he engine on the z get's air locked if you don't put some oil in the filter. I'll make sure i remember that the next time i have to change the oil in my bike.
 

·
Registered
Joined
·
532 Posts
sometimes filling oil filter with oil first doesnt work, prob for some it does. i tried it yesterday after doing oil change and didnt get the light to extingush. so i had to burp it but its good now
 

·
Registered
Joined
·
134 Posts
I never pre fill or burp the oil filter & have never had a problem.
Just start the engine (don't rev it) & after 10 seconds or so the light goes out.
Same with the engines at work. (engine reconditioners)
 

·
Registered
Joined
·
261 Posts
I never pre fill or burp the oil filter & have never had a problem.
Just start the engine (don't rev it) & after 10 seconds or so the light goes out.
:+1:
 

·
Registered
Joined
·
5,210 Posts
my buddy that used to work for kawasaki said it was the new filters thats causing this problem.......
 

·
Registered
Joined
·
248 Posts
I also partially fill the filter before screwing it on.
Never had a problem, well, I've only changed the oil twice.
 

·
Registered
Joined
·
92 Posts
you should never "NEED" to "pre-fill" or "prime" an oil filter. At most they recommend putting oil on the gasket to prevent it binding or anything. I worked on cars for a living last 2 years of my life (Nissans, horizontal mounted filter). Theres something wrong and you should address Kawasaki with the issue. Enough complaints maybe they'll do a recall or fix their problems.
Havent had it happen on mine yet
 

·
Registered
Joined
·
803 Posts
This problem has been around forever on certain Kawasaki engines. The pump sometimes air locks after an oil and filter change.

Some people 'burp' the filter after a change to bleed the air, others fill the filter partially, and some of us refill the engine with oil before we remove the filter and fill the filter partially.

It's really a non-problem and nothing Mama Kaw is going to do anything about since they are so many ways to avoid it. Just don't keep running the engine with no oil pressure in the hope it will finally come up. It might eventually or it may not, but your bearing will hate you in any case.
 

·
Registered
Joined
·
2,318 Posts
I have changed the oil every 2000 miles on my Z1k since I have owned it. I have used all kinds of oils (CAT 15/40 DEO, Pennzoil 10/40, CAT 10/30 ULS, KawaChem 20/50, and prolly a few others.... Some of them were motorcycle oils, and most were not. I use a Fram PH7317 oil filter you can pick up at a WAL-MART (its $4, its orange, and matches the bike!) Never have I had this problem with the oil light..... I think ya'll are making it up, lol!
 

·
Registered
Joined
·
248 Posts
Okay, I've now changed my oil and oil filter 3 times. I still "pre-fill" my filter about 2/3 full, then wait about 5 minutes before I install it on the engine. By the time I am ready to screw the filter on, the oil has soaked into the oil filter. No mess, no waiting for more than maybe 3 seconds for the light to go out. I have never had any knocking.
 
1 - 20 of 21 Posts
Top